Könnyű és gyors nyári grill ételre vágy? Készíts gyrost házilag. Nem csak nyári keritpartikon, hanem akár lakásban tartott baráti, családi összejöveteleken is mindig nagy sikere van.
A jó gyros a megfelelő fűszereken múlik, és a húson. Hagyományosan pulykahús, birka- vagy marhahús hozzá a legjobb.
Kétféle fűszerezése ismert, a piros, kicsit pikáns, édesebb jellegű, és a világos, görögösebb.
A fűszerpácot elkészíthetjük házilag is, de aki nem idegenkedik tőle, a boltban kapható gyros fűszerekből is jót lehet kihozni, esetleg egy kis plusz összetevő hozzáadásával. A legtöbb bolti fűszer a világos, görögös keverék. A HA gyros fűszerkeveréke viszont inkább a vörös ízvilágához hasonlít, fahéj hozzáadásával nagyon különleges zamatot kölcsönözhetünk a húsnak.
Hozzávalók:
- 1,5 kg pulykacomb vagy csirkecomb (mert ezek sülnek meg a leggyorsabban)
- 8-10 db nagyobb tortilla lap vagy pita
- 2 dl olaj
- 1 fej jégsaláta vagy fejessaláta
- 2-3 szem paradicsom
- 1 nagy fej lilahagyma
- más, ízlésünk szerinti saláta zöldség
- 2 nagy pohár natúrjoghurt vagy görögjoghurt vagy zsírszegény tejföl
- só
- bors
- 2-3 tk. fokhagymakrém vagy 2-3 gerezd átnyomott fokhagyma
Vörös gyros fűszer:
- Fél tk. egész bors
- Fél tk koriander mag
- 2 tk. szárított rozmaring
- 2 tk. szárított oregánó
- 1 tk. szárított gyömbér
- 2 tk fokhagyma granulátum vagy fokhagymakrém
- 1 ek. vöröshagyma-por vagy vöröshagyma krém
- 2 tk. őrölt fahéj
- 1 csipet szárított citromhéj
- 2 tk. cukor
- 1-2 tk. só (ízlés szerint)
Elkészítés:
A pitát vagy a tortillát elkészíthetjük házilag is. Itt található hozzájuk recept, vagy megvásárolhatjuk boltban. A tortillák nagy lapok legyenek, hogy könnyen össze lehessen tekerni.
A pita receptje itt, a tortilla receptje itt található.
Elkészítjük a fűszerkeveréket:
A száraz hozzávalókat mozsárban összetörjük, vagy tiszta kávédarálóban ledaráljuk. Ha a granulátum vagy por hagymák helyett krémet használunk, azt az összetört száraz fűszerekhez keverjük.
Ha kisebb mennyiségű húst készítünk, akkor inkább csak szárított fűszereket használjunk, mert így a megmaradt fűszerkeveréket egy jól záródó üvegben a hűtőben hónapokig tárolhatjuk.
A kész fűszerkeveréket kb. 2 dl olajjal jól elkeverjük egy kisebb tálban vagy mélytányérban.
A húscsíkokat beleforgatjuk az olajos fűszerkeverékbe majd egy tálban egymásra halmozzuk. Ha jobban fogyna az olaj, tegyünk még hozzá egy kicsit. A végén megmaradt olajos keveréket öntsük a pácolt húsra. Fedjük le és legalább fél órára tegyük hűtőbe, de hogy igazán összeérjenek az ízek, jobb ha egész éjszakára hidegre tesszük.
A salátát kis darabokra tépkedjük, a többi zöldséget összevágjuk, és mindegyiket külön tányérra tesszük.
A gyros öntethez a két doboz joghurtot vagy tejfölt összekeverjük két-három teáskanál borssal, 1-2 teáskanál sóval és az összezúzott fokhagymával, vagy fokhagymakrémmel. Tálalásig hűtőbe rakjuk.
A húst vagy grillező tálcán a grillen gyakran forgatva megsütjük. Süthetjük serpenyőben is, de ügyelni kell, hogy minél kevesebb olaj kerüljön a hússal a serpenyőbe, vagy folyamatosan öntsük le róla.
Külön tálaljuk a húst, a zöldségeket és a pitát vagy tortillát, hogy mindenki ízlésének megfelelő gyrost állíthasson össze belőle.
Ha tortillával tálaljuk, javasolt elkészítési mód:
A tortillát egy serpenyőben vagy mikrohullámú sütőben néhány másodperc alatt átforrósíthatjuk, hogy könnyebben formázható legyen. Egyszerre csak néhány darabot melegítsünk át, mert gyorsan khiül. Először oszlassunk el öntetet a tortillán, utána halmozzuk rá jól elosztva úgy a zöldségeket, hogy a tortilla hozzánk közelebb eső, alsó egy harmada üres maradjon. Ezután a salátára halmozzunk húst, majd először a tortilla üres alsó felét ráhajtjuk a töltelékre, utána jobbról-balról szorosan behajtjuk, hogy egy táskaszerű formát kapjunk. Felülről önthetünk még szószt a töltelékre.