A spanyolok nemzeti étele, bárhol vásárolhatunk belőle, legyünk az autópályán, benzinkúton, egy gokart pálya tapasbárjában vagy egy elit melegkonyhás kávézóban. Fogyasztják tortillájukat hidegen, melegen, reggel vagy este, főételnek vagy nasinak a délutáni szieszta alatt, köretnek vagy betétként szendvicsben. Összegezve: hozzátartozik mindennapjaikhoz, talán még jobban, mint nekünk, magyaroknak a tojásrántotta.
Most egy choorizó kolbásszal készített lepény elkészítését mutatjuk be:
Hozzávalók 4 személyre:
- 1dl tejszín
- 8 tojás
- 2db közepes méretű főtt burgonya
- só,bors, Oliva olaj
- 15dkg nem paprikás kolbász
- 10dkg reszelni való sajt
- 10dkg ruccola vagy 2 adag vegyes saláta
Elkészítése:
A főtt burgonyát apró kockára vágjuk, majd a tojásokat a tejszínnel, sóval, frissen darált színes borssal lazán felkeverjük. Összekeverjük a krumplival, és beleöntjük ez kerek, lehetőleg teflonserpenyőbe, majd kis lángon kevergetés nélkül addig sütjük, míg a teteje is el nem kezd megszilárdulni. Itt jön a neheze, amihez egy nagy tányérra, konyharuhára és jó adag bátorságra lesz szükség .A serpenyőt félre húzzuk, a tányérral befedjük, majd konyharuha segítségével határozott mozdulattal megfordítjuk. A tortilla alja most a tortilla teteje lesz. A serpenyőben kis olíván megpirítjuk a kolbászkákat, majd a tányérról visszacsúsztatjuk félig kész ételünk, néhány perc alatt készre sütjük.
Tálalás:
Előző bűvész trükkünket újra végre hajtjuk, most már fokozottabban vigyázva (előzőleg szerzett égési sebek nem hagyják, hogy ne koncentráljunk) és már tányérra is került a spanyol tortilla. Tetejére melegen rucccolát teszünk, meghintjük gazdagon reszelt sajttal. Friss kenyérrel gyors és kiadós vacsora. Ráadásul, ha Spanyolországba visz utunk, könnyebben hozunk döntést mire is költsük nehezen megkeresett eurónkat, tortillára vagy esetleg paellára, amitől szintén nem fogunk elájulni, de lehet vele szerencsénk is.
Jövő héten elkezdjük megismerni közép-Amerika tortilla tekercseit – Belize-ben tavaly jártunk – mégis csak nekünk, magyaroknak az igazi tortilla, amihez salsát eszünk, ami kukorica vagy búzalepényben van és ropog a rengeteg friss zöldségtől!
Ha szívesen megkóstolnád, de nem szeretnél bajlódni az elkészítésével, gyere el hétvégén éttermünkbe és mi elkészítjük neked.