A hagyományos pita kenyér receptje nagyon egyszerű. Az elkészült pitákat tölthetjük zöldségek és grillezett vagy főtt húsok keverékével, vagy csak zöldségekkel. Készíthetünk belőle akár különleges hamburgert vagy sajtburgert is.
Hozzávalók 6 db pitához:
1 csomag szárított élesztő
3, 5 csésze (450 g) liszt
2 teáskanál só
3 dl langyos víz
Elkészítés:
Egy nagy tálban oldjuk fel az élesztőt a meleg vízben. Keverjük hozzá a sót és annyi lisztet, hogy lágy tésztát kapjunk. Lisztezett gyúródeszkán kb. 6-8 percig dagasszuk, amíg sima és rugalmas nem lesz. Nem szabad elkezdenie nőni.
Osszuk a tésztát hat egyforma cipóra. Gyúrjuk mindegyiket 1 percig. Nyújtsunk mindegyikből egy 10 cm átmérőjű kört. Majd takarjuk le őket és kelesszük meleg helyen a duplájára – ez kb. 45 perc lesz.
Ha megkeltek, helyezzük őket fejjel lefelé egy zsírozott sütőlapra és süssük 200 fokon 5-10 percig. Ne hagyjuk megbarnulni, csak ameddig egy kis színt kap.
Ha kihűlt, félbe vágjuk, és a közepe magától szétnyílik egy zsebet alkotva. Ezt tölthetjük, amivel csak szeretnénk, vagy salátákhoz, ragukhoz, sültekhez tálalhatjuk kenyér helyett.