A pizza tészta receptje nagyon egyszerű. Bárki el tudja készíteni házilag, különösebb gyakorlat nélkül is. Na jó, a kézen pörgetve kerekre nyújtott pizzatésztához kell azért némi ügyesség és gyakorlat. Az igazi házi pizza viszont nem kerek, hanem szögletes.
Hozzávalók:
- 30 dkg finom liszt
- 2 dl langyos víz
- 1 dl olaj
- 1 fél evőkanál só
- cukor
- Fél kocka friss élesztő
Ebből a mennyiségből egy nagy tepsi, vagy 2 24*30 cm-es tepsinyi vékony tésztájú pizza lesz.
Az élesztőt kb. 2 dl langyos vízben felfuttatom egy kevés cukorral. Míg az élesztő dolgozik, egy nagy tálba öntöm a lisztet, belekeverem a sót.
Ha felfutott az élesztő, a lisztre öntöm. Majd mehet bele az olaj is.
A tésztát összegyúrjuk és pár percig dagasztjuk. Ebben a tésztában az a jó, hogyha nincs kedvünk kézzel dolgozni benne, vagy sietünk, elég ha egy fakanállal alaposan összekeverjük, amíg az összes összetevő össze nem áll, és így is nagyon jó lesz a tésztánk, amikor kisült.
Fél órát meleg helyen, konyharuhával letakarva kelesztjük.
Ha megkelt, sütőpapírral bélelt tepsibe kézzel szétlapogatjuk. Kicsit ragacsosabb tészta, nyújtani nem könnyű, viszont kézzel nagyon szépen szét lehet teríteni a tepsiben.
Feltétként bármit tehetünk rá. Ezt a tésztát használhatjuk töki pompos készítéséhez is.