A hagyományos vékonytésztájú palacsintát talán nincs is olyan magyar ember, aki ne szeretné. Gyerekkorunk kedvenc töltelékeivel,: kakaós, túros, lekváros, diós, fahéjas. És tovább fokozhatjuk különböző krémekkel, gyümölcsökkel töltve.
- Kb. 4 dl tej
- 20 dkg búza finomliszt
- 3 tojás
- 1 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 1 evőkanál olaj
- Olaj a sütéshez
Elkészítés:
A tojásokat a cukorral és a sóval fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a tej 2/3-át és az olajat. Folyamatos keverés mellett beledolgozzuk a lisztet, hogy csomómentes legyen. Annyi tejet teszünk még hozzá, hogy tejszínállagú tésztát kapjunk. A liszt minőségétől függően előfordulhat, hogy több tejre is szükség lesz, mint 4 dl. A tej felét szódával vagy szénsavas ásványvízzel is helyettesíthetjük.
Hagyjuk egy kicsit állni a teljesen csomómentes tésztát.
A palacsintasütőt felhevítjük minél forróbbra. Megkenjük olajjal. Visszatesszük a tűzre, hogy az olaj is átmelegedjen, majd annyit tésztát (ez kb. 2/3 merőkanálnyi, de sütő méretétől függ) öntünk a palacsintasütőbe, hogy vékony réteget képezzen a serpenyő alján és teljesen elfedje.
Amikor a széle barnulni kezd, egy lapát segítségével – vagy a bátrabbak levegőbe feldobással – megfordítjuk. A másik felét már csak nagyon rövid ideig (kb. fél percig) kell sütni.
Minden újabb adag palacsinta előtt érdemes újra kiolajozni a sütőt, hogy ne ragadjon oda a tészta.
Tetszés szerinti töltjük.
Ugyanebből az alaptésztából süthetünk sós változatot is kihagyva belőle a cukrot és több sóval. A sós palacsintát bármilyen raguval, zöldségekkel is tölthetjük.
Tippek:
- Ha leragad a palacsinta, és elég alaposan kiolajoztuk előtte a serpenyőt, valószínűleg kevés a liszt a tésztában. Keverjünk még bele egy keveset.
- Kell a cukor az édes tésztába, hogy ne legyen papírízű, de nem szabad sokat tenni bele, mert csak megég a tészta. A cukor egy részét vaníliás cukorral is helyettesíthetjük.
- A tészta elkészíthető tej nélkül is, akkor használjunk szódát vagy szénsavas vizet a tej helyett. Kicsit gyengébb, puhább palacsintát kapunk.
- Ha sütés után kiszárad a tészta széle, az friss, meleg palacsintát tegyük úgy az előzőre, hogy minél nagyobb részen fedje az alatta levő szélét, a keletkező párától visszapuhul a széle.