A frissen sült házi kenyér össze sem hasonlítható a bolti kenyérrel, és még két nap múlva is ehető. Nem ördöngösség jó kenyeret sütni otthon, de kell hozzá egy kis türelem vagy egy dagasztógép.
Hozzávalók:
- 50 dkg búzaliszt (finom, fehér) – a BL55-ös liszttel is nagyon jó kenyeret lehet sütni, ha kellően alaposan kidagasztjuk a tésztát.
- 2,5 dkg friss élesztő
- 3 dl langyos víz
- cukor az élesztő felfuttatásához
- 1 dl olaj
- só ízlés szerint (általában egy evőkanálnyi kell bele, hogy ne élesztőíze legyen)
Az élesztőt kb. 1,5 dl langyon vízben egy kis cukorral felfuttatjuk.
Amíg az élesztő fut, egy tálba összekészítjük a lisztet, a sót. Beleöntjük a felfutott élesztőt, és még kb 1,5 dl vizet és az olajat. Összedolgozzuk a tésztát és legalább negyedóra, 20 percig dagasztjuk. Ennyi kell neki ahhoz, hogy jó levegős legyen. A tésztánk akkor jó, ha elválik az edény falától és ruganyos. Ha kicsit híg, tegyünk még hozzá lisztet, ha nem áll össze, egy kis vízzel segíthetünk még rajta.
A tálat letakarjuk egy tiszta konyharuhával és meleg helyen fél órát kelesztjük. Ha duplájára kelt a tészta, újból alaposan átgyúrjuk. Majd még egy tízpercig hagyjuk kelni.
A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A sütőt 160 C-ra előmelegítjük.
A tésztából kenyeret formázunk. A tetejét vizes késsel bevagdoshatjuk. Egy kis vízzel bekenhetjük a tésztát, ha jó ropogós kenyeret szeretnénk, de el is maradhat.
Légkeveréses sütőben 150 C-on kb. egy óráig sütjük. Nem légkeveréses sütőben ez akár másfél óra is lehet.
Ha van kenyérsütőgépünk, bedagaszthatjuk vele a tésztát. Tegyük a hozzávalókat a sütődobba és válasszuk a dagasztás programot. Ha elkészült a dagasztás, tepsiben süssük meg a kenyeret, mert sokkal szebben átsül a sütőben.
A kenyértésztából formázhatunk kerek cipót is. Ha bagettet vagy zsemlét, kiflit készítünk belőle, a sütésidőre oda kell figyelni, kb. 25-30 perc alatt készre sül.
Ha nem fehér lisztből sütnénk kenyeret, figyelni kell, mert a rozs, teljes kiőrlésű és egyéb lisztek sokkal nehezebb tésztát képeznek, és nem is kelnek meg olyan szépen, nem lesz olyan lyukacsos. Inkább több kisebb kenyeret süssünk ezekből a lisztekből, hogy jó állaga legyen a végeredménynek.