Császármorzsa

Ennél valamit egyszerű és gyors nasit? Szereted a császármorzsát? Tudod, hogy valójában nem is olyan ördöngösség elkészíteni? Csak néhány hozzávaló kell és kb. 20 perc múlva már eheted is. Reggelire, vacsorára vagy csak desszertként is megállja a helyét.

Hozzávalók (2-3 adag)

  • 5 evőkanál búzadara
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 3 evőkanál cukor
  • 1,5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojás
  • 2-3 kanál vaj
  • mazsola vagy valamilyen apróbbszemű aszalt gyümölcs (opcionális)
  • porcukor és/vagy savanykás házilekvár, legjobb a sárgabarack

Császármorzsa

Elkészítés:

A tejet melegítsük fel, de nem kell felforralni, jó meleg legyen, ne forró. A lisztet, búzadarát, cukrot és egy diónyi vajat összekeverjük egy tálban. Hozzákeverjük a tojássárgáját is. A meleg tejbe belekeverjük a vaníliás cukrot, majd alaposan kikeverjük a tészta többi részével. A fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk. A habot nagyon óvatosan belekeverjük a tésztában, úgy hogy ne törjön össze. Addig keverjük, amíg egynemű elegyet nem kapunk.

Egy serpenyőben hevítsünk annyi vajat, hogy vékonyan bevonja a serpenyő alját. Öntsük bele a tésztát, ha szeretnénk, szórjuk meg mazsolával vagy aszalt gyümölccsel. Kis lángon addig süssük, míg össze nem áll annyira, hogy meg lehessen fordítani, mint a palacsintát. Nem baj, ha nem sikerül szépen, egyben megfordítani, a végén úgyis apróbb darabokra kell tépkedni az egészet. Ahogy másik oldal is kezd sülni, kezdjük el egy lapáttal egyre kisebb darabokra vagdosni. A kis darabokat folyamatosan forgatva addig süssük, vigyázva, hogy ne égjen meg, amíg szét nem esik olyan kicsi „morzsákra”, mint szeretnénk.

Még melegen táljuk a császármorzsát porcukorral megszórva és/vagy házi lekvárral meglocsolva. Igazán, csak frissen, melegen finom.

Megjegyzés: Vannak, akik szerint annyi lisztet kell tenni a császármorzsa tésztába, amennyi darát. Ha lágy és nem száraz morzsát szeretnénk, inkább több legyen a dara. A darát nem kell beáztatni, a meleg tejben hamar megdagad.

Scroll to Top