Ha nincs otthon péksütemény reggelire, van unjuk a szokásos reggeliket, készítsünk angol muffint zsemle vagy kenyér helyett. Bármilyen szendvics készíthető belőle, vagy tojással és baconnel is ehetjük.
Hozzávalók
2 dl tej
5 dkg vaj, felkockázva
2 evőkanál cukor
1 teáskanál só
2 csomag szárított élesztő
2 dl meleg víz
250 g liszt
380 g + 70 g teljes kiőrlésű liszt
1 evőkanál szezámmag
1 evőkanál mák
búzakorpa
Elkészítés
Forraljuk fel a tejet egy lábosban, adjuk hozzá a vajat, a cukrot és a sót. Addig keverjük, amíg a vaj felolvad. Hagyjuk langyosra hűlni.
Egy kis tálban oldjuk fel az élesztőt a meleg vízben, majd adjuk a tejes keverékhez. Tegyük bele a liszteket és dolgozzuk simára. Adjuk hozzá a szezámmagot és a mákot, majd a maradék teljes kiőrlésű lisztet. Dolgozzuk jól össze, hogy lágy tésztát kapjunk.
Tegyük lisztezett gyúródeszkára és addig dagasszuk, amíg már nem ragad és rugalmas nem lesz (kb. 8-10 perc). Tegyük a tésztát egy kiolajozott tálba, majd fordítsuk át a tésztát, hogy az olajos fele felülre kerüljön. Takarjuk le és hagyjuk duplájára kelni (kb. 1 óra).
A gyúródeszkát szórjuk be búzakorpával és ezen nyújtsuk ki a tésztát. Fánkszaggatóval vagy egy nagyobb szájú pohárral szaggassunk belőle köröket, utána takarjuk le egy konyharuhával és hagyjuk még egy fél órát kelni.
Tegyük a muffinokat a búzakorpás felükkel lefelé egy kiolajozott tepsibe és közepes hőfokon süssük, amíg megbarnul az aljuk (kb. 12-14 perc). Fordítsuk meg és süssük még 12 percig.
Hagyjuk őket egy rácson kihűlni. Félbevágva szendvicset készíthetünk belőle, vagy grill alatt meg is piríthatjuk.
Süssünk tükörtojást és bacont, tegyünk a félbevágott muffinokba egy szelet sajtot, egy tojást és egy szelet bacont. Nagyon finom reggeli.
A teljes kiőrlésű liszt lecserélhető más lisztre. A mák és a szezámmag el is hagyható. Így akár variálható is az angol muffin.